Met inheemse planten stimuleer je de Nederlandse biodiversiteit

In 2021 introduceert Griffioen een nieuw thema, Wild en Inheems. Deze nieuwe lijn bestaat volledig uit een assortiment wilde en inheemse vasteplanten en is ontwikkeld in samenwerking met wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck en IVN Natuureducatie. Het assortiment is zorgvuldig samengesteld en gekweekt in eigen kwekerij en voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid waaronder PlanetProof certificering. Ook de planten in dit thema worden geleverd in potten en trays van 100% gerecycled plastic.

Beperkte beschikbaarheid

Het thema Wild en Inheems kunt u in 2021 helaas niet bij alle tuincentra vinden. Gezien de nog beperkte beschikbaarheid van deze vaste planten is gekozen om vanaf eind april tot in juni een pilot uit te voeren bij een 35-tal tuincentra in Nederland.

ACTIE: Jouw Heuvelrugtuin

Daarbij heeft een samenwerking van Griffioen met IVN Natuureducatie geresulteerd in een mooie actie vanaf 22 april 2021 met tuincentra op de Utrechtse Heuvelrug. Bewoners worden gestimuleerd om hun eigen ‘Heuvelrugtuin’ te creëren met gebruik van wilde en inheemse planten.

Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, hij biedt beschutting voor vogels en insecten, hij kan beter tegen hitte, droogte en wateroverlast en draagt bij aan voldoende drink- en grondwater. Bovendien vind je er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park.

In totaal is er keuze uit ruim dertig verschillende soorten planten. Bijvoorbeeld de zeldzame wilde akelei, een prachtige kleurrijke plant met grote blauwe bloemen. Of de prachtige steenanjer of wilde cichorei.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt inmiddels in meerdere gemeenten rondom het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug uitgevoerd. Voor meer informatie over dit project en de tuincentra die het assortiment verkopen zie www.jouwheuvelrugtuin.nl.

Enkele planten uit het sortiment ‘Wild en Inheems’

Beemdkroon Knautia
Borstelkrans Clinopodium
Donkere ooievaarsbek Geranium
Duifkruid Scabiosa
Gele kamille Anthemis
Gewone brunel Prunella
Gewone margriet Leucanthemum
Grasklokje Campanula
Grote kaardebol Dipsacus
Knikkend nagelkruid Geum
Muskuskaasjeskruid Malva
Steenanjer Dianthus
Vingerhoedskruid Digitalis
Wilde cichorei Cichorium
Wilde marjolein Origanum

Met dank aan wildebloemenzadenleverancier Cruydt-Hoeck
voor het gebruik van onderstaande foto’s.

Enkele planten uit het inheemse sortiment

klik op het beeld voor meer informatie