Bodembedekkende vaste planten

Bodembedekkers zijn planten die laag tot middelhoog groeien maar vooral in de breedte de bodem afdekken. Ze kruipen gestaag over de bodem om deze zo te bedekken waardoor het onkruid vrijwel geen kans meer krijgt.

Bodembedekkende planten zijn veelal geschikt voor de meeste grondsoorten en er zijn soorten voor zowel in de zon maar ook soorten voor in de schaduw. De meeste soorten zijn tevens geschikt om te gebruiken in potten en plantenbakken.

Neem bijvoorbeeld de Geranium. Deze soort bestaat uit een zeer grote groep cultivars die heel laag blijven maar ook soorten die tot ca 60 cm hoog worden. Nog steeds vallen deze onder bodembedekkers.

Er zijn bodembedekkers die op een droge standplaats kunnen groeien maar ook die een vochtige standplaats verlangen. Zo zijn er soorten voor zonnige en ook voor schaduwrijke plaatsen. Bodembedekkers zijn hierdoor breed toepasbaar. De keuze in bodembedekkers is zeer breed.

Tips voor bodembedekkers

  • Dit zijn ideale planten voor langs het gazon en langs paden. Ze hangen beperkt over en vormen een strakke scheidslijn. Zet ze 30 cm uit elkaar.
  • Bodembedekkers vormen de laagste basis in de tuin. Breng variatie aan door zo nu en dan een ‘pluk’ met hogere planten toe te passen.
  • Staan er weinig planten van dezelfde soort op de tafel bij uw tuincentrum? Van vrijwel alle soorten zijn grotere aantallen beschikbaar. Vraag het aan uw tuincentrum.

Top 15 bodembedekkende planten

Ezelsoor Stachys byz. ‘Silver Carpet’
Fijnstraal Erigeron karvinskianus
Hoornbloem Cerastium biebersteinii
Lour Mazus reptans
Ooievaarsbek Geranium cant. ‘Biokovo’
Ooievaarsbek Geranium cant. ‘Cambridge’
Ooievaarsbek Geranium ‘Johnson’s Blue’
Ooievaarsbek Geranium sang. ‘Max Frei’
Siberische edelweiss Anaphalis triplinervis
Steenanjer Dianthus delt. ‘Splendens’
Vrouwenmantel Alchemilla mollis
Waldsteinia Waldsteinia ternata
Zodenvormend klokje Campanula poscharskyana
Zonneroosje Helianthemum ‘Lawrenson’s Pink’
Zonneroosje Helianthemum ‘The Bride’

Enkele soorten uit het assortiment bodembedekkers

klik op het beeld voor meer informatie