Bodembedekkende vaste planten

Wilt u een lage beplanting en weinig onderhoud? Dan bieden bodembedekkende vaste planten een keur aan oplossingen.

De planten op de thematafel ‘bodembedekkend’ worden veelal niet hoger dan 30 centimeter en kruipen gestaag over de bodem om deze zo te bedekken waardoor het onkruid vrijwel geen kans meer krijgt. Naast het feit dat bodembedekkers de bodem afdekken zijn niet alle bodembedekkers laagblijvende planten.

Neem bijvoorbeeld de Geranium. Deze soort bestaat uit een zeer grote groep cultivars die heel laag blijven maar ook soorten die tot ca 60 cm hoog worden. Nog steeds vallen deze onder bodembedekkers.

Er zijn bodembedekkers die op een droge standplaats kunnen groeien maar ook die een vochtige standplaats verlangen. Zo zijn er soorten voor zonnige en ook voor schaduwrijke plaatsen. Bodembedekkers zijn hierdoor breed toepasbaar. Ook de keuze in bodembedekkers is zeer breed te noemen.

Tips voor bodembedekkers

  • Dit zijn ideale planten voor langs het gazon en langs paden. Ze hangen beperkt over en vormen een strakke scheidslijn. Zet ze 30 cm uit elkaar.
  • Bodembedekkers vormen de laagste basis in de tuin. Breng variatie aan door zo nu en dan een ‘pluk’ met hogere planten toe te passen.
  • Staan er weinig planten van dezelfde soort op de tafel bij uw tuincentrum? Van vrijwel alle soorten zijn grotere aantallen beschikbaar. Vraag het aan uw tuincentrum.

Enkele soorten uit het assortiment bodembedekkers

klik op het beeld voor meer informatie